Τι είναι η κατεργασία CNC;
Η κατεργασία CNC είναι μια διαδικασία κατασκευής όπου κόβουμε υλικό από ένα μεταλλικό ή πλαστικό μέρος. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν το φρεζάρισμα . Για να διευκρινιστεί τι είναι η κατεργασία cnc, το CNC σημαίνει Αριθμητικός Έλεγχος Υπολογιστή, που σημαίνει ότι ένας υπολογιστής οδηγεί τον διαφορετικό άξονα του μηχανήματος.
Ο ελάχιστος αριθμός αξόνων είναι 3. Υπάρχουν επίσης πιο πολύπλοκα μηχανήματα με 4, 5 ακόμη και 6 άξονες που ελέγχονται ταυτόχρονα από έναν επεξεργαστή. Η κίνηση του τεμαχίου εργασίας και η κίνηση του κοπτικού εργαλείου μαζί δημιουργούν το επιθυμητό τμήμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως το φρεζάρισμα CNC και η κοπή με λέιζερ, είναι το τεμάχιο εργασίας που κινείται. Σε περίπτωση περιστροφής ή τόρνου, είναι το τεμάχιο εργασίας που περιστρέφεται και το κοπτικό εργαλείο κινείται.
Ξεκινώντας από ένα τρισδιάστατο μοντέλο CAD του επιθυμητού εξαρτήματος, φτιάχνουμε το πρόγραμμα οδήγησης του διαφορετικού άξονα της μηχανής καθώς και τις κινήσεις του κοπτικού εργαλείου. Επομένως χρησιμοποιούμε λογισμικό CAM (Computer Aided Manufacturing).
Ποιες είναι οι δύο κύριες διαμορφώσεις των μηχανών CNC;
Η πρώτη διαμόρφωση είναι αυτή όπου το τεμάχιο εργασίας κινείται και το εργαλείο κοπής περιστρέφεται. Σαφώς, αυτό λειτουργει με τη φρέζα CNC, τη διάτρηση μετάλλων CNC, το EDM και την κοπή σύρματος.
Η δεύτερη διαμόρφωση είναι όπου το τεμάχιο περιστρέφεται και το κοπτικό εργαλείο κινείται κατά μήκος διαφορετικών αξόνων. Η πιο προφανής λειτουργία είναι το γύρισμα ή το τόρνο
Computerized Numerical Control ονομάζεται η λειτουργία μιας μηχανής μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Συστήματα CNC συνηθίζονται στην κατεργασία μετάλλου και ξύλου και επιτρέπουν μια τυποποίηση και ακρίβεια από μικρές ποσότητες διότι απαιτούν μόνο ένα πρόγραμμα αντί για καλούπια.
Τι είναι ο αριθμητικός έλεγχος μέσω υπολογιστή (CNC);
Ο αριθμητικός έλεγχος μέσω υπολογιστή (CNC) είναι μια μέθοδος αυτοματοποίησης του ελέγχου των εργαλειομηχανών μέσω της χρήσης λογισμικού ενσωματωμένου σε μικροϋπολογιστή που είναι προσαρτημένος στο εργαλείο. Χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή για την κατεργασία μεταλλικών και πλαστικών εξαρτημάτων.
Με το CNC, κάθε αντικείμενο προς κατασκευή αποκτά ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα υπολογιστή, συνήθως γραμμένο σε μια διεθνή τυποποιημένη γλώσσα που ονομάζεται G-code, το οποίο αποθηκεύεται και εκτελείται από τη μονάδα ελέγχου μηχανής (MCU), έναν μικροϋπολογιστή που είναι προσαρτημένος στη μηχανή. Το πρόγραμμα περιέχει τις οδηγίες και τις παραμέτρους που θα ακολουθήσει η εργαλειομηχανή, όπως ο ρυθμός τροφοδοσίας των υλικών και η τοποθέτηση και η ταχύτητα των εξαρτημάτων του εργαλείου.
Οι φρέζες, οι τόρνοι, οι φρέζες, οι λειαντήρες και τα λέιζερ είναι κοινές εργαλειομηχανές των οποίων οι λειτουργίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν με CNC. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο μη μηχανικών εργαλείων, όπως συγκολλήσεις, ηλεκτρονική συναρμολόγηση και μηχανές περιέλιξης νημάτων.
Πώς λειτουργεί το CNC
Στην αρχή της διαδικασίας, οι μηχανικοί δημιουργούν ένα σχέδιο σχεδίασης με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD) του προς κατασκευή εξαρτήματος και στη συνέχεια μεταφράζουν το σχέδιο σε κώδικα G. Το πρόγραμμα φορτώνεται στην MCU και ένας χειριστής εκτελεί μια δοκιμαστική λειτουργία χωρίς την πρώτη ύλη στη θέση της, για να διασφαλίσει τη σωστή τοποθέτηση και απόδοση. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό, διότι η λανθασμένη ταχύτητα ή τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει ζημιά τόσο στη μηχανή όσο και στο τεμάχιο.
Το CNC θεωρείται ότι παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια, πολυπλοκότητα και επαναληψιμότητα από ό,τι είναι δυνατή με τη χειροκίνητη κατεργασία. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα και ευελιξία, καθώς και δυνατότητες όπως η κατεργασία περιγράμματος, η οποία επιτρέπει το φρεζάρισμα περιγεγραμμένων σχημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται σε τρισδιάστατα σχέδια.
Από την άλλη πλευρά, το CNC μπορεί να είναι πιο ακριβό, να απαιτεί περισσότερη συντήρηση από άλλες μεθόδους παραγωγής και να υποχρεώνει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν έναν εξειδικευμένο προγραμματιστή CNC.
Ορισμένα συστήματα CNC είναι ενσωματωμένα με λογισμικό CAD και λογισμικό κατασκευής με τη βοήθεια υπολογιστή (CAM), το οποίο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία προγραμματισμού της MCU. Η ενοποίηση με λογισμικό ERP και συναφείς εφαρμογές, όπως το λογισμικό διαχείρισης επιχειρησιακών περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να διευκολύνει τις διαδικασίες επιχειρησιακής νοημοσύνης και να συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης και της συντήρησης των εγκαταστάσεων.